Prețul benzinei: iată cum economisim


 Piese auto Audi


     Acesta este obiectivul vostru, adevărat? Sunteți aici pentru ca doriți sa va imbunatatiti randamentul consumului. Ați economisit cu polita de asigurare, datorită unei comparatii a diferitelor tarife RCA, ați făcut o buna intretinere pentru a evita eventualele defecțiuni, iar acum va confruntati cu aceeași problema cu care se lupta toți automobilistii: prețul carburantului.
     Primul sfat pentru a economisi privește alegerea motorului. Optati pentru o instalatie GPL, sau metan, pentru a economisi pe termen lung. Calculati, în baza numarului de kilometri pe care prevedeti ca ii veți parcurge și unde veți folosi masina (in oras, in calatorii lungi etc), daca va convine sa cheltuiti ceva mai mult la inceput pentru un motor ecologic sau daca achizitionati o masina pe benzina sau motorina, cu costuri mai mari pe termen lung.
     Un alt sfat priveste maniera calma si linistita de conducere. Sofatul linistit si mai putin sportiv este un factor fundamental pentru a consuma putin. Incercati sa evitati franele bruste sau accelerarile puternice. La semafor nu trebuie sa ajungeti cu viteza pentru a frana cu forta. Calculati timpul de incetinire si, cand reporniti, lasati sa treaca cei din fata voastra, pentru ca apoi sa porniti tinand motorul la minim.
     Incercati sa fiti atenti la ce se intampla in jur, anticipand desfasurarea traficului, pentru a evita franarile neprevazute care uzeaza pastilele de frana si suprafata cauciucurilor.
     Un detaliu care influenteaza mult consumul de carburant il reprezinta treapta de viteza: cu cat este mai turat motorul, cu atat consuma mai mult. Totusi, nu este bine sa schimbati viteza la limita, dar nici sa turati prea mult motorul.
     Pe distantele mai mari, a circula cu 130 km/h duce la risipa. Daca nu va grabiti, calatoriti constant cu viteze intre 110 si 115 km/h. Veti vedea ca nivelul de carburant va scadea mai incet.
     La viteze mari ferestrele deschise maresc frecarea masinii, reducand aerodinamica si crescand consumul de carburant. Tineti ferestrele inchise atunci cand mergeti cu viteze mai mari de 70km/h: pentru a economisi cu adevarat trebuie sa calatoriti fara aer conditionat, dar totusi trebuie sa avem un ambient sanatos si confortabil.
     Incercati sa calatoriti intotdeauna fara bagaje nedorite: s-a calculat ca orice greutate suplimentara mareste consumul in maniera proportionala. Cu o incarcatura de 100kg pe o masina de 1500kg se raporteaza o crestere a consumului de carburant cu 6-7%.
     Multe automobile sunt dotate din productia in serie cu sisteme start&stop, dar  cei care nu il au le convine sa opreasca motorul daca opririle sunt mai lungi de un minut. Daca stiti ca rosul semaforului va dura mult, opriti. Faceti acelasi lucru daca v-ati oprit pentru a vorbi la telefon sau asteptati pe cineva, sau chiar si la trecerile de nivel. Veti vedea ca pe termen lung economisiti.
     Tot pentru a economisi este bine ca in cazul in care trebuie sa substituiti vreo piesa deteriorata sa apelati la magazinele de piese auto originale.  Da, niste piese auto  achizitionate din reprezentanta pot fi ceva mai costisitoare decat niste piese auto aftermarket, achiitionate dintr-un magazin fara un nume cunoscut. Conform unor studii facute asupra producatorului Audi, niste piese auto Audi aftermarket sunt de 2 ori mai ieftine decat cele achizitionate din reprezentanta. Ramane de vazut, insa, daca merita sa faceti o astfel de economie. Pe termen lung, veti descoperi ca piesele originale, chiar daca au costuri ridicate, sunt mult mai rentabile decat cele produse de branduri necunoscute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu